Insectologii si producatorii de remedii anti-insecte trag un semnal de alarma: din cauza iernii cu temperaturi mai ridicate si a primaverii umede si calde, in aceasta vara insectele devin o adevarata amenintare. Conditiile de reproducere sunt ideale pentru viespi, tantari etc., astfel ca protectia impotriva atacurilor acestora este deosebit de importanta.
FURNICILE
Traiesc in colonii cu una sau mai multe regine si o armata de lucratoare. Si sunt politia sanitara a naturii. In locuinte intra doar daca sunt ademenite.
Pericolul: Doar furnicile faraon, de culoarea chihlimbarului si cu partea posterioara mai inchisa (transmit boli) si furnicile de padure (mananca lemnul) sunt daunatoare. Acidul boric amestecat cu zahar, presarat in galeriile lor, omoara regina cu familie cu tot.
Protectia: Inchideti dulciurile si alimentele care contin albumina in borcane etanse si nu lasati resturi de mancare in casa sau afara in farfuria cainelui. Urmariti drumul parcurs de furnici pana la musuroi, care se afla de obicei in partea exterioara a peretilor si zidurilor si adeseori pe tevile de apa calda. Astupati gaurile si crapaturile. Faceti niste bariere din hartie cu lipici si adunati furnicile cu matura. Puneti peste musuroi (afara) un vas de lut cu gura in jos si peste 2 zile toate furnicile se vor afla in el. Ridicati apoi vasul cu o lopata si stramutati furnicile in alta parte. Si o tabla de cupru infipta in musuroi alunga furnicile.
Un sfat util: daca vreti sa va reamenajati terasa, renuntati la stratul de nisip de sub dale.
CAPUSELE
Sunt active pana toamna, in mod deosebit in paduri si la liziera padurilor. Femelele vampir pandesc ascunse pe firele de iarba, in tufisuri si in cranguri (nu si in copaci!), se infig in piele cu croseta lor (adeseori la subsuori, pe cap si in parul organelor genitale) si dupa ce se