Criza nu e o glumă, şi de asta s-au convins tot mai mulţi oameni care nu ţin pasul cu graficul ratelor. Pe fond de recesiune economică, numărul arădenilor care au probleme cu achitarea creditelor e în creştere. Problema exista şi înainte de criză, nu puţine fiind cazurile în care oameni care şi-au ipotecat casele le-au pierdut pentru că n-au reuşit să-şi achite ratele. Acum, când banii au devenit o problemă generală, dificultăţile au crescut.
“N-am scos o sumă mare, mi-am luat exact atât cât am avut nevoie să-mi pun apartamentul la punct. Am rămas însă şomer, după ce locul meu de muncă s-a desfiinţat. Până acum, am reuşit să strâng banii de rată, dar mi-e tot mai greu. Doar soţia mai aduce venit în casă, din şomaj nu poţi să faci prea multe”, a mărturisit Marian Balaci, arădean chinuit de problema creditelor. La rândul ei, Elena Safta a susţinut că nu a plătit cinci rate şi reeşalonarea plăţilor ar fi un ajutor nesperat.
Politica băncii se pliază
Cum nici băncile n-au fost ferite de criză, au adoptat o politică nouă, pentru a-şi păstra clienţii. Metoda pentru care se optează acum tot mai des e cea a reeşalonării plăţilor.
Condiţia e ca persoanele să-şi probeze greutăţile prin care trec. “Dacă se prezintă acte conform cărora salariul a fost micşorat, a intervenit şomajul sau a existat un deces în familie, se găsesc soluţii”, a explicat Dacian Firuţ, consilier bancar.