Dacă nu au peste 80 de studenţi la studii de licenţă şi 30 la master, domeniile celei mai mari universităţi din ţară vor dispărea din grilă. Criza a lovit din plin universităţile româneşti, iar prima dintre cele care au „strâns” cureaua este Universitatea din Bucureşti (UB). Măsurile anticriză prevăd, între altele, desfiinţarea specializărilor care nu au peste 80 de persoane înscrise la studii de licenţă şi peste 30 de studenţi la cele de masterat. Mai mult, se vor reduce la minimum sporurile acordate cadrelor universitare. Profesorii pot răsufla liniştiţi într-o singură privinţă: nu se vor face disponibilizări, promite conducerea UB. Sursa: EVZSursa: EVZ
1 /.
Lupta cu criza
Înscrierile la facultăţile celei mai mari universităţi din ţară, care încep de mâine, ar putea fi o salvare pentru problemele economice ale instituţiei. Fiecare student în plus înseamnă mai mulţi bani în vistieria instituţiei.
Studenţii însă nu sunt singurii care pot umple „puşculiţa” UB, care are un deficit de aproape 20 de milioane de lei, adică suma necesară pentru plata salariilor pe două luni. Senatul universităţii a realizat şi un program de măsuri pentru redresarea economică. Acesta prevede reducerea tuturor sporurilor de 30%, atunci când „se constată lipsă de loialitate faţă de instituţie”, dar şi faptul că programele de studii trebuie să-şi acopere cheltuielile din venituri proprii.
Fiecare facultate în parte va adopta un program propriu de măsuri, pe lângă cel realizat de conducerea universităţii, cu recomandarea să nu se acorde prelungiri de activitate profesorilor peste 65 de ani, decât după o analiză în Consiliul Facultăţii.
Măsurile de redresare vor merge până la economisirea curentului electric, a apei, gazelor şi chiar a consumabilelor.
Matematica, Fizica şi Chimia, „Cenuşăresele” universit