Oamenii de cultură au venit la manifestările organizate de Biblioteca „I.G. Sbiera” şi de Universitatea „Ştefan cel Mare”
Octavian Nicolae, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Noica, a lansat ieri volumul „De la Poarta Albă la Păltiniş”.
Oamenii de cultură din Suceava au organizat, timp de două zile, diferite mese rotunde atât la Universitatea „Ştefan cel Mare”, cât şi la Biblioteca Bucovinei pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Constantin
Noica, cel mai influent filosof român din a doua jumătate a secolului al XX- lea.
„Marele filosof face parte dintre personalităţile emblematice ale culturii române, care nu a avut şansa să fie valorificat încă de către marea cultură europeană. El este lăsat în uitare de către cea mai mare parte a culturii române”, a spus Bogdan Popoveniuc, şeful Catedrei de Filosofie, Ştiinţe Sociale şi Politice din cadrul universităţii.
„L-am iubit pe omul
Noica, nu pe filosof“
„Ceea ce am vrut să facem aici, la Suceava, este tocmai o încercare de reparare a acestei nedreptăţi, străduindu-ne să reconstituim complexa personalitate a filosofului român”, a precizat Popoveniuc. La conferinţa aniversară „Noica după Noica”, organizată ieri la Biblioteca „I.G. Sbiera”, a participat şi Octavian Nicolae, prietenul filosofului.
„Pe Constantin Noica l-am întâlnit prima oară la Păltiniş. Întâmplarea a făcut ca în anul 1975 să mă aşez la masă cu el în cantina la care mâncam, neştiind cine este. Când am plecat m-a întrebat dacă sunt turist, eu răspunzându-i că lucrez la Staţia Meteorologică din Păltiniş. De atunci, în fiecare zi ne-am întâlnit şi am rămas prietenul lui şi bastonul lui la bătrâneţe. Eu l-am iubit şi îndrăgit pe omul Noica, nu pe filosof”, a mărturisit Nicolae. Mâine, cei care vor să-i prezinte un omagiu lui Constantin Noica pot merge la Mănăstirea Voroneţ, unde