Şeful pirotehniştilor clujeni îşi riscă viaţa zi de zi dezamorsând bombele din cele două războaie mondiale, îngropate pe suprafaţa întregului judeţ.
Profil
Născut: În 1971, la Cluj-Napoca
Studii: Doctorat în construcţii. A terminat şi Şcoala Militară din Sibiu
Profesia: Pirotehnist
Familie: Căsătorit, nu are copii
Citeşte şi
Colecţie de bombe în biroul unui genist clujean
L-ai putea considera un erou, însă unul căruia nimeni nu-i strânge mâna după ce pericolul a trecut. Meseria sa este, probabil, cea mai periculoasă din lume, dar Dorin Pălăcean ne-a spus că o practică cu plăcere. Nu e ca în filme şi nu e îmbrăcat într-o armură de genist ca americanii. Poartă doar uniforma ce o îmbracă şi ceilalţi colegi ai săi, pompierii.
Din 2002 dezamorsează bombe şi alte tipuri de muniţii îngropate pe teritoriul judeţului şi nu numai, ce datează din cele două războaie mondiale. „Anul acesta am participat deja la 76 de misiuni, unde am găsit peste o sută de muniţii”, ne-a spus pirotehnistul-şef. Anul trecut, acesta a luat parte la 116 misiuni în care a găsit muniţii, în multe dintre cazuri dezgropând şi dezamorsând bombe.
Meseria sa e riscantă deoarece în orice moment una dintre bombele sau grenadele găsite poate exploda. „Ai voie să faci dezamorsarea doar la tipul de muniţie pe care o cunoşti”, ne-a explicat genistul. În legislaţie se stipulează ca pirotehniştii au voie să intervină doar în cazul armamentului de război. „Ne e foarte greu să respectăm legislaţia, care este aşa cum este. Nu putem mereu să citim anul inscripţionat pe muniţii, deoarece majoritatea sunt ruginite, aflându-se sub pământ de zeci de ani”, a completat acesta.
O meserie deosebită
Dorin Pălăcean a fost transmiţionist înainte de a se alătura echipei de genişti. A luat parte la un curs intensiv la Bucureşti, pentru a se specializa, iar de a