Centrul Expo Transilvania găzduieşte până mâine, la ora 16.00, expoziţia cu vânzare Cluj-Mineral-Bijoux, la care participă expozanţi din mai multe ţări. Clujenii mai pot trece şi mâine pe la Expo Transilvania la expoziţia cu vânzare Cluj-Mineral-Bijoux, la care găsiţi de la minerale şi fosile provenite din lumea întreagă, la pietre lucrate şi dure, obiecte în piatra sau bijuterii în pietre.
Produsele se comercializează la preţuri extrem de variate, de la un euro, la 2.000 de euro pentru o piatră preţioasă.
Organizatorii au pregătit şi un premiu pentru vizitatori, un weekend pentru două persoane la Paris, al cărui câştigător va fi aflat mâine, la ora 16.00.
Negustor de 30 de ani
Udo Behner este din Germania şi se ocupă cu această „mică afacere” de aproape 30 de ani. El este specializat în pietre semi-preţioase sintetice realizate în China şi Thailanda, dar şi în cristale precum bismutul pe care le face în propriul laborator. „Meseria de negustor de pietre este a doua cea mai veche meserie din lume”, spune amuzat neamţul.
Sunil Janil este din India şi i-a cunoscut pe organizatori la târgul din Verona, Italia. Are rubine, safire sau diamante, al căror preţ ajunge undeva la 2.000 de euro.
Singurul expozant de minerale autohtone, Ioan Negru din Baia Mare, a fost miner la Mina Herja, de unde a colecţionat de 25 de ani mineralele. „Clienţii se sperie şi când îi cer 100 de lei, dar apoi trei-patru mii de lei, fără cât nu le dau pe unele. Sunt originale, nu topituri sau vopsituri străine”, spune Negru.
Pietre din toată lumea
La un stand vecin stă Ifrim Arpad, din Baia Sprie. La el găsiţi geode de amedist din Brazilia înalte de un metru, pe care le dă la 10 euro pe kilogram sau sfere de quartz roz şi fumuriu, la 200 de lei.
Inelele, brăţările şi co