Expertul Greenpeace la UE, Frauke Thies, a declarat astăzi că România trebuie să prezinte Comisiei Europene (CE), până în iunie 2010, strategia privind energia regenerabilă şi să detalieze modalitatea prin care 24% din energie ar urma să fie produsă din surse regenerabile. " Aveţi practic un an să identificaţi cum creşteţi cu cele şase procente până în 2020. În prezent, România produce circa 18% din energie din surse regenerabile, respectiv hidroenergie şi biomasă. Aveţi însă un potenţial extraordinar pe energie eoliană şi solară ", a declarat Thies, citat de NewsIn.
La finalul acestui an, Ministerul Economiei va trebui să prezinte la Bruxelles primele estimări privind atingerea ţintei.
Expertul Greenpeace pe probleme de energie regenerabilă la nivel european a mai spus că România are un potenţial important şi în ce priveşte obţinerea de energie electrică şi termică din surse geotermale, însă tehnologia pentru producerea acesteia este mai scumpă decât în cazul celorlalte resurse.
" CE a stabilit, de altfel, şi ţinte intermediare, iar dacă România eşuează în atingerea a două asemenea ţinte consecutiv, strategia naţională va trebui revizuită şi supusă din nou spre aprobare Comisiei ", a mai spus Thies.
Potrivit acesteia, în 2012, ţinta intermediară este de 19,04%, în 2014, de 19,66%, în 2016, de 20,59%, iar în 2018, de 21,83%.
" Dacă ţinta finală nu este îndeplinită în 2020, Bruxellesul poate deschide proces României la Curtea Europeană de Justiţie ", a mai atenţionat ea.