Situată exact la graniţa României cu Serbia, localitatea în care Dunărea pătrunde pe teritoriul ţării noastre oferă o mulţime de atracţii. La Baziaş se ajunge pe DN 57, de la Oraviţa până la Pojejena, iar de aici pe DN57A. E adevărat, un drum cârpit şi plin de gropi, dar efortul merită. La vreo 20 de kilometri de Pojejena se află, spre exemplu, cabana familiei Bălăuţă, care, deloc întâmplător, se numeşte „Apus de Soare”. Este locul perfect pentru a surprinde panorama unică oferită de dispariţia soarelui de pe cer.
Atracţii turistice
În plus, de la cabana situată la intrarea în localitatea Baziaş se pot închiria bărci, ski-jet-uri sau, pentru cei care nu ştiu să înoate, colaci. Tot aici este locul ideal pentru pescuit. „Ca obiective turistice, mai trebuie aminite cele trei mănăstiri sârbeşti ortodoxe din zonă, mănăstirea din Baziaş construită în anul 1225, Izvorul Sfântul Sava Tămăduitorul, ruinele Cetăţii Dacice de la Divici, mica rezervaţie naturală Nera Moartă. Ruinele Cazinoului de pe vremea Austro-Ungariei, unde au fost cazate diferite personalităţi ale vremii, printre care şi Regele Carol II, se bucură de mare interes din partea turiştilor”, a spus doamna Bălăuţă.
În ciuda unui sejur care nu poate fi dat uitării prea curând, tarifele practicate de proprietarii de cabane şi pensiuni nu sunt deloc exagerate. „Am plătit pentru o cameră dublă 80 de lei pe noapte, ceea ce nu mi se pare deloc mult, având în vedere condiţiile oferite”, a afirmat Costel Stan, un turist.