Se spune despre grădinari că ştiu să aştepte. Însă, cei fără prea multă experienţă se grăbesc să obţină rezultate. Din grabă fac multe greşeli care produc găuri în buget şi-i descurajează. Haideţi să vedem ce-i de făcut.
Chiar dacă nu vă vine să credeţi, o rocărie este greu de realizat. Sunt mulţi care au încercat şi n-au reuşit să obţină ceea ce-şi doreau. Dar, asta nu înseamnă că este imposibil. Este necesară o bună informare, o perioadă alocată testelor, o bună planificare a lucrărilor şi... sunt convinsă că veţi reuşi. Aşadar...
INFORMAREA ŞI... TESTELE
După unii etapa de informare este doar pierdere de timp. Dacă este sau nu aşa, se poate vedea abia la momentul când îţi vei da seama că nu ştii chiar tot ce-ţi trebuie. Şi eşti nevoit să afli. Nu ştie nimeni chiar totul despre terenul pe care îl are, despre ce presupune un anumit tip de grădină şi nici despre plantele pe care intenţionează să le folosească. Aşa că lăsaţi mândria de grădinar cu experienţă la o parte şi... mai învăţaţi ceva.
Ca să evitaţi pierderea unor plante dragi din graba de a obţine o grădină frumoasă, e bine să vă alocaţi un an pentru teste. O să spuneţi că e mult, dar numai testând veţi vedea exact cum se comportă solul şi plantele de-a lungul unui an. Veţi vedea orele de expunere la soare, perioadele ploioase, temperaturile minime şi maxime. În această perioadă de teste veţi descoperi o mulţime de informaţii practice, de mare preţ pentru reuşita dumneavoastră. În funcţie de ele vă veţi face un plan concret pentru grădină.
PROIECTUL GRĂDINII
Sună pompos, dar chiar este un proiect. Vă gândiţi practic cum anume să adaptaţi ideea de grădină, la ceea ce aţi găsit în anul de teste pe terenul dumneavoastră. O să vedeţi că din start va trebui să renunţaţi la anumite lucruri. Poate chiar la ceva ce ţineţi mult. Dar o să găsiţi şi alte va