Infarctul acut de miocard este situatia dramatica ce survine atunci cand o parte a inimii nu mai primeste brusc sange, artera coronara destinata zonei fiind blocata de un cheag sau de o placa de aterom, fapt ce poate duce la moarte subita. Deci, infarctul miocardic se produce prin blocarea curgerii sangelui in vasele care hranesc inima; fara oxigen, muschiul cardiac sau o parte din el se necrozeaza si moare.
Arterele coronare compromise prin trombus (cheag) si/sau placa de aterom pot suferi si de o brusca spasticitate, ce da durerile atroce percepute de bolnavii cu angina de piept. Rata mortalitatii in urma infarctului variaza de la 1 la 50%, in functie de promptitudinea tratamentului, timpul scurs dupa atacul de inima fiind prima cauza de deces. Sute de mii de romani, barbati si femei, sufera de boli ale arterelor coronare, boli stiute sau nestiute, dar mai ales ignorate! La unul din cinci bolnavi decesul survine in primul an, prin infarct sau apoplexie/atac cerebral. Pericolul mare apare mai ales cand se reia fluxul de sange, pentru ca se imprastie in corp tesuturile necrozate/moarte, foarte toxice, ce pot produce aritmii cardiace letale (femeile sunt mai sensibile, una din trei, in varsta de peste 65 de ani, sfarseste in urma infarctului la inima).
Simptomatologia in aceasta afectiune in care timpul este totul trebuie cunoscuta de cat mai multe persoane, chiar cu o pregatire generala medie, pentru a fi de ajutor celor din jur sau lor, daca un medic nu este de fata. Femeile sufera de inima diferit decat barbatii, la care semnele ce preced atacul sunt mai clare, primeaza durerea toracica si o stare de panica. La femei, tipica este o durere abdominala, iradiata in maxilarul inferior, greata si voma. Mai ales la femeile care fumeaza, infarctul inimii evolueaza mai sever, chiar si dupa chirurgia coronariana, si tot lor li se greseste mai des diagnostic