Exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, singura funcţională în zonă, va fi închisă definitiv. Eşecul negocierilor dintre Energo Mineral Bucureşti şi Cupru Min Abrud va afecta negativ viaţa socială şi economică a Abrudului, unde rata şomajului este deja de peste 60%.
După mai bine de 2000 de ani, mineritul din Munţii Apuseni este foarte aproape de a dispărea. În ultimele luni au existat discuţii cu privire la redeschiderea exploatării de cupru de la Roşia Poieni, dar, până la urmă, societatea Energo Mineral SA Bucureşti a renunţat la contractul de asociere cu SC Cupru Min SA Abrud. Detalii referitoare la decizia reprezentanţilor firmei din Bucureşti vor fi făcute publice luni, la Abrud, într-o conferinţă de presă.
Potrivit administratorului Energo Mineral, Luminiţa Popeia, contractul nu mai este valabil începând cu data de 2 iulie 2009. „Am luat decizia de a denunţa contractul din cauza faptului că ne-am împiedicat în permanenţă de o rezistenţă absurdă în renegocierea contractului de cooperare. Energo Mineral SA a depus eforturi continue şi permanente pentru reluarea activităţii, în contextul economico-financiar al crizei mondiale şi al scăderii dramatice a cuprului la bursele internaţionale”, a declarat Luminiţa Popeia. De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii din Abrud afirmă că nu au existat motive pentru întreruperea colaborării.
„Ne-am respectat toate obligaţiile faţă de ei. Nu au avut motive să îl denunţe. Acum ne mai cer şi bani în condiţiile în care trebuie să ne plătească ei nouă o sumă de ordinul milioanelor de euro”, a spus directorul de la Cupru Min SA, Nicolae Pavel.
Rată a şomajului de peste 60% în Abrud
Închiderea minei este echivalentă cu prăbuşirea social-economică a oraşului Abrud. „Avem o rată a şomajului de peste 60%. Nu ştiu cum ne vom descurca în continuare”, a spus primarul Tiberiu Raţiu. Exploatarea minieră din