O trecere în revistă a descoperirilor revoluţionare privind viaţa în Univers nu face altceva decât să scoată în evidenţă faptul că omul nu ştie, de fapt, prea multe despre lumea care îl înconjoară. Michael Brooks a subliniat acest fapt în bestsellerul „13 lucruri care n-au sens”. Brooks a rezumat în cartea sa mistere care nu au fost descifrate, probleme care ies din graniţele teoremelor, excepţii care nu confirmă regula. Consultant la publicaţia „New Scientist“ şi coscenarist pentru Discovery Channel al serialului despre „minunile” lui Stephen Hawking, Brooks a avut de-a face cu multe enigme ale Universului.
Citiţi şi:
Fac experimente cu acceleratorul de particule
Top 10: descoperirile ştiinţifice ale anului
Licenţiat în fizică cuantică, autorul a participat la numeroase colocvii ştiinţifice şi este, la 37 de ani, lector la Cambridge pe domeniile ştiinţă, religie şi jurnalism. Cartea „13 lucruri care n-au sens” cuprinde cele mai dezbătute probleme ale ştiinţei şi religiei, abordate în manieră jurnalistică.
Unde e cea mai mare parte a Universului?
Cu tot progresul pe care l-a făcut omenirea, cunoaştem doar 4% din Univers. Controversatul experiment pe care specialiştii vor să-l facă în Elveţia, cel mai amplu din istoria recentă a omenirii, ar trebui să ducă la descoperirea „particulei lui Dumnezeu”. Sau cel puţin aşa speră specialiştii din toată lumea reuniţi la Geneva.
Cel mai mare accelerator de particule construit vreodată ar putea ajuta la reconstituirea condiţiilor care au existat imediat după Big Bang, ajutându-i pe fizicieni să înţeleagă mai bine procesele ce au loc în Univers. Brooks consideră că acceleratorul LHC ar trebui să descopere „materia neagră”, care, în opinia specialiştilor, formează 25% din Univers.
Apoi, mai este şi „energia neagră”, mister