La 70 de kilometri de Craiova, zeci de producători aşteaptă la marginea şoselei cumpărători din toată ţara. Peste 2.000 de oameni îşi câştigă traiul doar din cultivarea pepenilor. Mulţi dintre ei, de cum dă fructul, se mută pe câmp pentru a păzi recolta din care trăiesc până anul următor. La intrarea în Dăbuleni, zeci de căruţe pline-ochi cu lubeniţe de toate soiurile şi dimensiunile aşteaptă ca trecătorii să se oprească şi să negocieze preţul de achiziţie. Afacerea merge bine, chiar şi în an de criză.
Citiţi şi:
Vânzătorii de pepeni din Dăbuleni ţin încă de preţ
Hunedoara: Pepeni de Dăbuleni vânduţi între blocuri
Cluj: Pepenii olteneşti sunt de fapt din Grecia!
„Eu nu am investit nimic în ei, că nu am luat seminţe de calitate. Într-adevăr, nici fructele nu sunt voluminoase, au câte trei-patru kilograme fiecare. Dar sunt zemoase şi dulci ca mierea”, spune Lelioara Boulean (53 de ani). Preţul este de 50 de bani pe kilogram, dar numai pentru cei care cumpără marfă angro.
La câţiva metri distanţă, optimismul producătorilor scade. 2009 nu se anunţă un an atât de bun cum sperau unii. „Pentru că sistemul de irigaţii mi s-a defectat, am fost nevoită să fac o fântână“, povesteşte Mariana Roşca (54 de ani). Cea mai mare investiţie a făcut-o însă în seminţe.
„Am băgat zeci de milioane numai în seminţe, că sunt de calitate, iar acum mă rog să scot măcar pe jumătate din investiţie. Nu sper să fac avere din această îndeletnicire, ci doar să supravieţuiesc. Am dat până acum o căruţă şi am luat vreo 1.500 de lei”, mai spune femeia. Pe an, ţăranii spun că trebuie să cheltuiască aproximativ 5.000 de lei pe hectar, pentru seminţe, irigaţii, îngrăşăminte şi alte tratamente chimice. Profitul poate ajunge la cel mult 12.000 de lei.
„Reşedinţă“ de vară pe câmp
Toată famili