Sintra se află în districtul Lisabonei şi este situat la aproximativ 25 de kilometri, în vestul capitalei Portugaliei. În secolul al XIX-lea, Sintra devenea primul centru arhitectural romantic din Europa, iar în 1995 oraşul era inclus în patrimoniul cultural mondial UNESCO.
În 1939, regele Ferdinand al II-lea al Portugaliei a transformat ruinele unei mănăstiri într-un castel, la construcţia căruia a folosit elemente gotice, egiptene, maure şi renascentiste, iar în parcul din jur a plantat mai multe specii de copaci exotici. Castelul Pena, împreună cu restul clădirilor ridicate în acelaşi stil au dus la un nou curent, adoptat şi dezvoltat în toată Europa.
Oraşul Sintra este format din două aşezări, Queluz şi Cacém. Graţie apropierii de Lisabona, la Sintra s-a dezvoltat foarte mult turismul de o zi. Cei care vizitează capitala Portugaliei fac plimbări în acest oraş, atraşi de fabulosul palat Pena (construit în secolul al XIX-lea) sau de Castelul Maurilor, refăcut în acelaşi veac.
De pe terasa acestuia puteţi vedea cascada din parcul natural Sintra, iar imaginea vă va opri respiraţia. Un alt punct de interes este reşedinţa de vară a regilor portughezi - Palatul Naţional Sintra, construit între secolul al XV-lea şi al XVI-lea. Chiar dacă petreceţi doar câteva ore în oraş, veţi fi încântaţi să vă plimbaţi pe străzile înguste şi cochete. La ieşirea din localitate se află unul dintre cele mai mari parcuri din zona Lisabonei, Sintra Mountain Range, unde se plimbă zilnic sute de turişti.
O istorie zbuciumată
Primele menţiuni despre Sintra sunt datate din secolul al XI-lea, când geograful arab Al-Bacr a scris despre castelul ridicat de mauri între secolele al VIII-lea şi al IX-lea. În timpul asediului lui Afonso Henriques, care a dorit în anul 1147 să elibereze cetatea din mâinile maurilor,