Numărul celor care vor permisul auto pentru categoria B a scăzut la jumătate
Nici „stranierii” nu mai salvează situaţia, însă sunt tot mai mulţi cei care urmează cursurile de legislaţie rutieră pentru a conduce un moped.
Lovite de criză, şcolile de şoferi din Piatra Neamţ fac faţă cu greu situaţiei. De la începutul anului, înscrierile au scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut. Gheorghe Olaru, patronul unei şcoli de şoferi şi instructor auto de 27 de ani, spune că 2009 este cel mai greu an. „În 2008, pe vremea asta, aveam înscrişi 200 de oameni, acum sunt 80”, se plânge instructorul.
Şi „stranierii” întârzie să apară. De regulă, în perioada verii, mulţi pietreni veniţi în concediu din Spania sau Italia doreau să obţină permisul auto. „Până acum ne-au sunat doar trei persoane care vin din afară şi vor să facă şcoala în august. Anul trecut aveam peste 50 înscrişi pe lista de aşteptare”, a povestit Ionuţ Nica, asistent director la o altă şcoală din oraş. Instructorii auto cu experienţă au găsit rapid şi explicaţia: „Scandalul permiselor de la Piteşti a instaurat un regim sever de examinare la proba practică, aşa că mulţi dintre cei plecaţi din România aleg să ia permisul în străinătate”, crede Gheorghe Olaru.
Soluţia de criză: mopedul
Dacă la cursurile pentru categoria B numărul înscrierilor scade de la lună la lună, la cele pentru mopede situaţia este alta. „Este mult mai avantajos pentru cursanţi. Vârsta minimă este de 16 ani, iar cursul este de două săptămâni şi costă numai 120 de lei. Sunt mulţi tineri care au primit mopedele de la părinţii plecaţi din ţară, şi vin
să-şi ia certificatul”, a completat Ionuţ Nica.
Proba teoretică, nuca tare
Interesul scăzut pentru şcolile de profil vine şi ca urmare a promovabilităţii scăzute la testarea teoretică. Anul acesta, din 12.592 de p