Pentagonul ar putea interzice fumatul in randul trupelor americane urmand recomandarile unui raport al Institutului American de Medicina, comandat de Departamentul Apararii si Departamentul care se ocupa de problemele veteranilor, relateaza CNN. Conform raportului, consumul de tutun pe campul de lupta ar duce la scaderea timpului de reactie, iar pe termen lung poate duce la aparitia cancerului pulmonar si a mai multor probleme cardiovasculare in randul militarilor.
Studiul in cauza recomanda interzicerea tutunului nu doar in randul trupelor de pe campul de batalie, ci pentru toate cadrele militare. Raportul face referire la bolile cardiovasculare si cancerul pulmonar ce ar putea surveni in urma consumului de tutun, dar atrage atentia si asupra faptului ca timpul de reactie al trupelor aflate pe campul de batalie ar fi mai scazut din cauza consumul de tutun. Soldatul fumator este mai putin performant, asigura studiul, care indica o vedere mai slaba, in special pe timpul noptii, o pierdere prematura a auzului si riscuri suplimentare de accident in timpul conducerii unui vehicul.
Studiul recomanda renuntarea treptata a tutunului in cadrul armatei intr-o perioada de la 5 la 10 ani. Raportul recomanda, de asemenea, suprimarea vanzarii de tutun in bazele militare sau macar ca pretul acestuia sa fie "acelasi ca cel pentru civili, chiar mai scump decat media".
Soldatii au nevoie "sa mai traga cate un fum"
Posibilele masuri antitabac au starnit deja mai multe reactii din partea unor cadre militare. Generalul in rezerva Russel Honore, cel care a coordonat eforturile fortelor armate in timpul dezastrului provocat de uraganul Katrina, s-a dat de partea soldatilor mentionand ca acestia au nevoie din cand in cand "sa traga cate un fum".
"Cand esti obosit si te afli in miscare de mai multe zile, nu iti primesti mancarea la timp