Una dintre vocile care au revoluţionat muzica folk la începutul anilor ‘80, Suzanne Vega va cânta pentru prima oară în faţa publicului român. Ea este cea care a adus pe scena muzicii uşoare conceptul de folk contemporan sau neo-folk, după ce a ieşit pe scenă acompaniată doar de chitara sa. Criticii de specialitate o consideră una dintre cele mai importante compozitoare ale generaţiei sale, iar Vega a fost numită „cântăreaţa-povestitor care a observat lumea cu un ochi poetic”.
Versurile ei se concentrează asupra vieţii urbane şi a oamenilor simpli, care se confruntă cu probleme reale. Născută în America la 11 iulie 1959, Suzanne Vega a început să scrie poezii la 9 ani, iar la 14 ani a compus prima ei piesă. A fost acceptată la prestigiosul High School of Performing Arts din New York, unde a studiat dansul modern.
S-a înscris la facultate, unde a urmat cursuri de literatură britanică, iar între timp a susţinut mici concerte în Greenwich Village. În 1984 a încheiat primul său contract cu o casă de discuri, devenind prima artistă de folk care a semnat cu o mare casă de producţie.
Primul ei album, „Suzanne Vega”, a fost lansat în 1985 şi a fost bine primit de citicii din Statele Unite. Între timp, ea a scris versurile pentru două dintre cântecele compuse de cunoscutul compozitor de muzică de film Philip Glass. Următorul material discografic, „Solitude Standing”, a fost scos pe piaţă în 1987. Pe acesta se regăseau cele mai cunoscute două piese ale sale, care au introdus-o de altfel şi în istoria muzicii, „Luka” şi „Tom’s Diner”. Cea dintâi a şocat întreaga societate prin subiectul abordat, versurile făcând referire la sentimentele unui băieţel abuzat.
La acea vreme, astfel de subiecte erau de neconceput în muzica uşoară. Cât despre „Tom’s Diner”, aceasta a fost piesa pe care s-a încercat primul sistem de compresie mp3