Canicula este aşteptată să se instaleze după 15 iulie şi odată cu ea şi lipsa de precipitaţii. Avertizarea meteo cu cod galben pentru 35 de judeţe urmează să expire în această seară, la ora 21.00. Iar odată cu aceasta, se aşteaptă să înceteze ploile însemnate cantitativ, intensificările vântului, descărcările electrice şi căderile de grindină. Însă, până mâine la ora 10.00, se mai pot pro duce scurgeri importante pe versanţi. Încă din mai şi iunie, Administraţia Naţională de Meteorogie (ANM) a anunţat secetă pentru lunile fierbinţi de vară. Agricultorii s-au îngrijorat că le vor fi grav compromise culturile. Ne aflăm aproape la mijlocul lunii iulie, iar prognozele iniţiale ale meteorologilor nu s-au adeverit, cel puţin până acum.
Ba dimpotrivă. În loc de secetă avem inundaţii. Totuşi, specialiştii au nimerit- o într-un anume sens. Culturile agricole sunt la fel de compromise de inundaţii cum ar fi fost şi de secetă. Poate chiar mai rău.
Seceta a întârziat o jumătate de lună
Directorul ANM Ioan Sandu, care a participat, luna trecută, la conferinţa „Schimbările climatice globale: reducerea impactului în agricultură”, a prezentat prognoza meteo pe următoarele luni.
Potrivit acestuia, în perioada 1-14 iulie trebuia să fie secetă, culturile de grâu şi porumb urmând a fi afectate. „În iulie şi august va fi caniculă în mod sigur, iar în noiembrie sperăm să se termine cu seceta în România”, a declarat Sandu la acea vreme. Aşadar, pentru iulie s-a prognozat caniculă de peste 35 de grade Celsius şi nicidecum inundaţii. Directorul ANM a mai anunţat că, în zilele în care temperaturile vor urca peste această valoare, este posibil să se producă vijelii. Cele mai secetoase zone, mai spunea Ioan Sandu, vor fi Bărăganul, Dobrogea şi sudul Moldovei, urmând ca, în august, suprafeţele să se extindă.
35 de judeţe @N_