Prezent la relansarea a două hoteluri din Eforie Nord şi Saturn, Complexul „Bran-Brad-Bega“ şi „Cleopatra“, preşedintele-director general al SIF Transilvania Mihai Fercală a realizat, în câteva cuvinte, un rechizitoriu sumbru al turismului de pe litoralul românesc. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Cătălin Ionescu
1 /.
Acesta afirmă că SIF Transilvania are în vedere rentabilizarea turismului (care reprezintă 15% din portofoliul SIF-ului) trecând prin două faze. Prima cuprinde rentabilizarea activelor moştenite de la comunişti, prin proiecte de reabilitare şi modernizare a vechilor hoteluri „muncitoreşti“, iar cea de a doua fază va însemna construirea de noi active la Marea Neagră. Mihai Fercală afirmă că este necesară şi o nouă abordare a „turismului de masă“.
„Ne-am obişnuit să confundăm turismul de masă cu turismul de sindicat, cel pentru popor. Ar trebui să ne reeducăm în primul rând turiştii, care plătesc puţin şi cer de două ori mai mult. În doi-trei ani vom avea preţuri egale cu cele din Elveţia, Germania sau Turcia, iar turiştii vor realiza că acolo costurile nu sunt pe măsura serviciilor.
În România personalul este nepregătit, la noi sunt câini vagabonzi, se vinde porumb pe plajă şi scoici pe funie şi auzi la fiecare minut: „Ia nămol, nămol, nămol...“. Cât timp eu eficientizez Saturnul şi îi fac hoteluri de patru stele, iar plaja aparţine, pentru 20 de ani unuia care nu aducă PET-urile, nu adună algele, nu egalizează nisipul cu buldozerul şi nu are o toaletă publică, este o luptă în zadar. Sunt insule izolate, poleite degeaba cu aur“, a subliniat Fercală.
Preşedintele-director general al SIF Transilvania a cerut Ministerului Turismului să rezolve problema infrastructurii şi să dea o lege a plajelor: „ce fel de chioşcuri pot funcţiona în zonă, cu ce produse, locurile unde poţi parca maşina, câte discoteci gă