Preotul greco-catolic n-a renunţat timp de 40 de ani la visul lui de a deveni slujitor al altarului. A fost medic, iar acum este duhovnic la cel mai mare spital din Maramureş
Multă lume spune că fiecare om are o vocaţie, o chemare în lume pe care trebuie să o urmeze. Vasile Raţiu şi-a găsit chemarea încă din tinereţe când a simţit o atracţie pentru „cele spirituale” şi pentru viaţa religioasă. „Din copilărie am ştiut ce îmi doresc să fac. Am iubit dintotdeauna religia, dragoste care s-a completat prin diferite aspecte spirituale şi practice de chemare către viaţa religioasă cu trăiri în şcoala generală, liceu sau chiar facultate” povesteşte părintele.
Fiind de religie greco-catolic preotul s-a lovit însă de multe probleme în viaţă din cauza credinţei sale. Tot timpul şi-a dorit să devină preot dar odată cu desfinţarea şi trecerea în ilegalitate a bisericii greco-catolice de către comunişti, nu şi-a mai putut îndeplini visul. Cel puţin pentru o perioadă, care s-a dovedit ulterior destul de lungă. „ În 1948 eram la Blaj, când biserica greco-catolică a fost trecută în ilegalitate. Acolo am trăit evenimentele tragice ale acelui an, când mi-am dat seama că visul meu se năruise pentru o bună perioadă” spune Raţiu.
A fost exmatriculat din cauza religiei sale
Din dorinţa de a ajuta oamenii prin orice modalitate, părintele a decis să urmeze Facultatea de Medicină de la Iaşi. A fost exmatriculat în anul IV de facultate pe motive religioase şi a fost nevoit să plece de la Iaşi şi să-şi termine facultatea un an mai târziu, dar la Cluj. „ Am terminat facultatea în 1960 la Cluj şi am fost repartizat în Maramureş ca medic pediatru la Spitalul Judeţean Baia Mare. Aici am lucrat timp de 38 de ani când m-am şi pensionat”, explică părintele.
Ca medic, preotul Vasile Raţiu, s-a ocupat de micuţii pacienţi cărora a încercat să le vindece