Sprijinul bănesc se acordă pe o perioadă de şase luni până la un an, ţinându-se cont de anii de muncă. Perioada în care un şomer poate beneficia de ajutor din partea statului variază în funcţie de vechimea sa. Tot de acest aspect depinde şi cuantumul indemnizaţiei. Numărul şomerilor a depăşit jumătate de milion în luna iunie, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Iar statistica este cu atât mai îngrijorătoare cu cât numărul celor fără un loc de muncă ajunge, astfel, la un maxim al ultimilor trei ani şi patru luni. Valoarea este cu mult peste estimarea iniţială a Ministerului Muncii privind numărul persoanelor şomere anunţată pentru sfârşitul anului.
La începutul lunii trecute, ministrul Muncii, Marian Sârbu, spunea că rata şomajului ar putea ajunge, la sfârşitul lui 2009, la 8%. Acest lucru ar însemna că 720.000 de oameni nu vor mai avea venituri sigure.
Cum se calculează indemnizaţia
În România, nivelul ajutorului de şomaj este calculat conform Legii nr. 76/2002 privind nivelul asigurărilor pentru şomaj şi a stimulării ocupării forţei de muncă. Astfel, cuantumul indemnizaţiei depinde de statutul şomerului, de stagiul de cotizare şi de nivelul salariului avut. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care intră direct în şomaj primesc o indemnizaţie de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (mai precis 600 de lei).
Cei care au rămas fără un loc de muncă primesc ajutorul de şomaj calculat în funcţie de stagiul lor de cotizare, adică 75% din salariul de bază minim brut pe ţară. La această sumă se adaugă o cotă procentuală de 0-10% din media salariilor brute de bază pe ultimele 12 luni de muncă anterioare intrării în şomaj, în funcţie de durata stagiului de cotizare între un an şi mai mult de 20 de ani.
Ajutorul de şomaj se acordă pe o perio