Companiile de pe piaţa farma au înregistrat un an slab în 2008, în ciuda vânzărilor în creştere. Dependenţa de deciziile autorităţilor şi de materia primă din import a dus la pierderi, în condiţiile aprecierii euro. Producătorii şi distribuitorii de produse farmaceutice reprezintă un alt set de emitenţi preferaţi de investitori în perioade de criză. De regulă, consumul de produse farmaceutice scade relativ puţin în astfel de perioade. Din nefericire, dependenţa de deci
Companiile de pe piaţa farma au înregistrat un an slab în 2008, în ciuda vânzărilor în creştere. Dependenţa de deciziile autorităţilor şi de materia primă din import a dus la pierderi, în condiţiile aprecierii euro.
Producătorii şi distribuitorii de produse farmaceutice reprezintă un alt set de emitenţi preferaţi de investitori în perioade de criză. De regulă, consumul de produse farmaceutice scade relativ puţin în astfel de perioade. Din nefericire, dependenţa de deciziile şi fondurile autorităţilor creează confuzie şi probleme producătorilor.
Sectorul farmaceutic a înregistrat în 2008 o creştere de 17,7% a vânzărilor exprimate în lei, superioară celei de 11% din anul precedent. Exprimată în euro, majorarea a fost de numai 6,5%, mult sub cea de 17,4% din 2007. „Principala cauză a reducerii ratei de creştere nu a fost însă criza financiară, ci factorii specifici pieţei, respectiv politica de preţ a autorităţilor“, spune Remus Laeş, managing partner Contrast Group. „Refuzul Ministerului Sănătăţii de a majora preţurile în urma devalorizării leului a dus la o blocare a pieţei în luna octombrie“, adaugă acesta.
Scăderi masive ale cotaţiilor
În condiţiile în care 80% dintre materiile prime provin din import, este evident că sectorul farmaceutic a înre-gistrat cea mai slabă performanţă din topul Contrast, cu un scor mediu al celor patru companii listate de 39,5 puncte, mult su