Acţiunile băncilor şi societăţilor de investiţii financiare au scăzut cel mai mult anul trecut, investitorii incluzând în preţ dificultăţile pe care aceste companii urmau să le întâmpine. Companiile din sectorul financiar, adică băncile şi cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) sunt principalele acţiuni generatoare de lichiditate la BVB. Dar criza financiară a lovit puternic aceste societăţi. Activele bancare au crescut cu 25% anul trecut, în timp ce prof
Acţiunile băncilor şi societăţilor de investiţii financiare au scăzut cel mai mult anul trecut, investitorii incluzând în preţ dificultăţile pe care aceste companii urmau să le întâmpine.
Companiile din sectorul financiar, adică băncile şi cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) sunt principalele acţiuni generatoare de lichiditate la BVB. Dar criza financiară a lovit puternic aceste societăţi.
Activele bancare au crescut cu 25% anul trecut, în timp ce profiturile băncilor s-au majorat cu 67%, până la 1,27 miliarde euro. Însă efectele crizei resimţite puternic în ultimul trimestru au dus la deteriorarea portofoliului de credite, nivelul provizioanelor urcând până la 1,9 miliarde euro, dublu faţă de 2007. Totodată, ponderea creditelor restante sau îndoielnice a crescut de la 17% la 31%. De cealaltă parte, SIF-urile au fost lovite de trendul descendent al bursei în general, ceea ce a dus la deprecierea portofoliilor de acţiuni deţinute. Randamentul negativ al acţiunilor din sector, de 80,2% în medie, a depăşit însă amploarea deprecierii valorilor, în depreciere fiind incluse şi aşteptările pesimiste ale investitorilor.
Doar două financiare în Top 10
În clasamentul Contrast, doar două companii din acest sector au reuşit să intre printre primele zece. Este vorba de Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, care ocupă locul 7 la general şi de Banca