România poate emite anul acesta 8.000 de autorizaţii de muncă străinilor care doresc să desfăşoare activităţi lucrative. În Dolj, muncesc doar 50 de cetăţeni străini, majoritatea din Turcia şi Republica Moldova.
În ultimii ani, numărul cetăţenilor străini care muncesc în Dolj a rămas constant. Potrivit informaţiilor provenite de la Oficiul pentru Imigrări Dolj, la mijlocul lunii iunie, numărul acestora era de 49, în scădere faţă de luna mai.
„În evidenţele ITM Dolj, pe 31 mai, existau 57 de contracte individuale de muncă active încheiate de angajatori din judeţul Dolj cu salariaţi străini ce desfăşoară activitate conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 56/2007 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României - în baza autorizaţiei de muncă“, se arată într-un comunicat emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Tot aici se precizează că numărul contractelor individuale de muncă active ale salariaţilor străini în 2008 a fost de 55, faţă de 57 în 2007. Majoritatea cetăţenilor care în prezent sunt angajaţi ai firmelor doljene provin din Turcia şi Republica Moldova şi îşi desfăşoară activitatea în domenii ca transporturi, construcţii şi servicii.
Angajatorul solicită autorizaţia de muncă
Comparativ cu numărul de autorizaţii de muncă în România ce pot fi emise străinilor (persoana care nu are cetăţenia română sau a altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European), anul acesta, numărul autorizaţiilor de muncă emise în Dolj este destul de mic.
„Anul acesta, Oficiul Român pentru Imigrări poate emite 8.000 de autorizaţii de muncă (faţă de 15.000 în 2008) străinilor care doresc să desfăşoare activităţi lucrative în România“, a declarat comisarul Sorin Georgi, şef Serviciu pentru Imigrări Dolj.
Acesta a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, cel care trebuie să solic