Primăria Cluj-Napoca a înfiinţat un corp de voluntari publici care informează asupra neregulilor sau a problemelor cu care se confruntă locuitorii. Cel mai activ voluntar e pensionarul Viorel Făr caş, cel care a avut ideea reînfiinţării acestui corp. Marea lui pasiune e să administreze „cum se cuvine” blocul de 10 etaje în care locuieşte. Sursa: Mihai Şoica
Iar pentru asta ar face orice. Viorel Fărcaş spune că nu i se pare nimic deosebit în ceea ce face; a fost voluntar toată via ţa. „Întotdeauna am fost în slujba comunităţii”, spune el. Nu-i e teamă că ar putea fi comparat cu foştii informatori ai Securităţii.
„Suntem ochii celor de la primărie, nu urechile lor”
„Voluntarul îşi declină identitatea, nu merge târâş. Îl ştiu oamenii. Noi suntem ochii celor din primărie, dar nu şi urechile lor, cum sunt cei cu jumătate de normă pe la serviciile secrete. Spre deosebire de voluntari, informatorii sunt aceia pe care îi luau Securitatea şi alte organe, în mod ascuns, şi-i plăteau”, explică Fărcaş.
Ce-i drept, recunoaşte acesta, şi soţia se teme că va fi numit spion. „Dar nu-i adevărat. Voluntarul e un om cu simţ civic, căruia îi place să vadă totul ca la carte”, subliniază el. În plus, adaugă Fărcaş, „cei care îi acuză pe voluntari n-o vor mai face atunci când vor vedea că s-au rezolvat problemele sesizate, că gunoiul este ridicat la timp şi nu mai dă pe-afară, că vreo rablă de maşină, care bloca locul de mai mulţi ani, acum a dispărut”.
Chiar dacă nu se laudă cu asta, Viorel Fărcaş acceptă că el este acela care a propus reînfiinţarea corpului voluntarilor. „La o întâlnire cu Consiliul Civic al primăriei, l-am întrebat pe primarul Sorin Apostu dacă nu are de gând să reorganizeze sistemul de voluntariat. Şi el a ţinut cont. A spus că are nevoie de oameni şi că voluntarii pot semnala probleme de care inspectorii