16 iulie este ultima zi în care autorităţile locale mai au voie să ducă deşeurile în vechile depozite neconforme cu normele legislaţiei europene. În cazul în care această dată nu este respectată, autorităţile riscă amenzi de până la 100.000 de lei.
Potrivit dispoziţiilor legale adoptate de România în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, depozitele neconforme de pe teritoriul judeţului Gorj nu mai pot funcţiona după 16 iulie. La sediul Gărzii de Mediu Gorj a avut loc săptămâna trecută o întâlnire a reprezentanţilor serviciilor de salubritate din cadrul celor şase oraşe şi al celor trei comune unde mai există astfel de depozite neconforme. Acestea trebuie închise până pe 16 iulie, iar depozitarea deşeurilor după această dată va fi sancţionată de Garda de Mediu Gorj cu amenzi de până la 100.000 de lei. „Am chemat la discuţii reprezentanţii serviciilor de salubritate sau ai primăriilor, pentru că nu mai este decât foarte puţin timp până la data la care depozitele vor fi închise. În Gorj, situaţia depozitelor este fericită, pentru că în foarte multe localităţi avem deja staţii de sortare şi transfer funcţionale. De asemenea, mai multe primării au început acţiunile de închidere a vechilor depozite“, a precizat Gheorghe Fometescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.
Cea mai bună situaţie este întâlnită la Novaci, unde, de curând, a fost inaugurată o staţie de sortare şi transfer al deşeurilor, la care vor fi arondate mai multe comune de sub munte.
Mătăsari - o situaţie mai delicată
Serviciile de salubritate ale comunelor şi oraşelor din judeţ au fost dotate cu maşini pentru colectarea deşeurilor. Un rol foarte important în această acţiune îl are colectarea selectivă a gunoiului, iar populaţia trebuie educată în acest scop. Deşeurile din cele trei comune şi din cele şase localităţi urbane trebuie aduse la d