Tot mai putini investitori isi fac simtita prezenta pe bursa autohtona. Practic piata bursiera romaneasca a ajuns sa functioneze la cote de avarie.
"Volumele de tranzactionare au revenit la cote de avarie, impregnand o stare de letargie pietei bursiere. Sunt simptomele clare ale unei asteptari. Piata a intrat din nou intr-o zona de incertitudine din care este posibil sa nu iasa foarte repede", comenteaza Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
Toate sperantele puse in declaratii
Brokerii au ajuns sa isi puna toate sperantele in eventuale declaratii optimiste ale liderilor politici si economici, care sa mai impulsioneze activitatea pe bursa.
Chiar daca pretul banilor a scazut foarte mult, chiar daca increderea consumatorilor pare sa revina, chiar daca unele industrii par sa se fi stabilizat in marile economii - financiara de exemplu -, economia este departe de a redeveni una preponderent functionala.
"Inca nu se creaza osmoza necesara intre sistemul bancar si economia reala, inca prea putini bani ajung dinspre un sistem bancar bine capitalizat in prezent la societatile comerciale aflate in lipsa cronica de resurse financiare. Pe de alta parte confirmarea revenirii pe crestere a economiei mondiale va fi greu de bifat, atata timp cat piata muncii este intr-un declin continuu", arata Brendea.
Pe termen scurt graficele indicilor bursiere mondiale cocheteaza cu ideea scaderii, existand sanse reale de a asista la corectii semnificative pe termen scurt.
Desi este o perioada greu de traversat pentru orice investitor, datorita lipsei de oportunitati si de directie, ea va fi urmata in mod inevitabil de un trend clar conturat, incheie reprezentantul Prime Transaction.
Tot mai putini investitori isi fac simtita prezenta pe bursa autohtona. Practic piata bursiera