Exacerbarea problemelor de pe piaţa muncii pune sub semnul întrebării ieşirea din criză, dar şi eficienţa deciziilor luate de oficialul de la Casa Albă. După recentele declaraţii ale unui consilier prezidenţial, ce susţin că SUA trebuie să ia noi măsuri anticriză, Obama a dat asigurări că planul de salvare este eficient. Înmulţirea temerilor privind întârzierea ieşirii din recesiune a atras o reacţie promptă a preşedintelui Barack Obama, care susţine că planul de salvare a economiei are efectele scontate.
Astfel, oficialul de la Casa Albă a atras atenţia asupra faptului că stimulentele aprobate au scutit familiile şi firmele americane de impozite în valoare de 43 de miliarde de dolari. În plus, „asigurările în caz de şomaj şi cele de sănătate au fost extinse la cei care şi-au pierdut locul de muncă din cauza recesiunii“, a mai spus Obama, citat de Bloomberg.
Şomajul, o problemă reală
Declaraţiile preşedintelui vin după ce bursele americane au continuat să scadă de patru săptămâni încoace, iar statisticile arată că, în luna iunie, numărul celor fără un loc de muncă a crescut cu 467.000 de persoane. Astfel, rata şomajului a ajuns la 9,5%, nivel nemaiatins din 1983.
Referitor la aceste evoluţii, Obama susţine că, în lipsa măsurilor adoptate până în prezent, situaţia pe piaţa muncii ar fi fost mult mai gravă, afectându-i mai ales pe cei din sectorul public, pe poliţişti, profesori şi pe pompieri. Totuşi, opoziţia republicană continuă să aducă acuzaţii democraţilor aflaţi la putere, catalogând drept „ripisă guvernamentală“ stimulentele prevăzute în planul de salvarea a economiei americane.
Este nevoie de timp
În replică, preşedintele Obama le-a cerut cetăţenilor americani să aibă răbdare, afirmând că acest plan nu a fost proiectat pentru a însănătoşi pe deplin economia, ci doar pentru