Primele sase luni ale acestui an au fost cele mai dificile din ultimii ani pentru proprietarii de centre comerciale, care s-au confruntat cu presiuni tot mai mari din partea retailerilor pentru a reduce nivelul chiriilor si nu au reusit sa vanda niciun proiect, desi multi isi propusesera acest lucru pentru a putea continua dezvoltarea altor proiecte.
"Nu s-au vandut proiecte, nu s-au inceput constructii noi si s-a renuntat la numeroase proiecte in primele sase luni ale anului. Contracte de inchiriere se mai semneaza doar in proiecte spectaculoase, care au chirii mai mici cu 20-40% fata de nivelul cerut anul trecut. In proiectele slabe, reducerile de chirii pot ajunge la 80%, iar dezvoltatorii contribuie si la amenajarea magazinelor", descrie Luiza Moraru, head of retail department al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko, situatia din piata centrelor comerciale.
Nimeni nu mai da bani pe malluri
Unirea din Brasov, Armonia Center din Braila, European Retail Park din Bacau si Braila sau Vitantis din Bucuresti s-au aflat la vanzare pe parcursul ultimului an, dar proprietarii nu au reusit sa gaseasca investitori dis-pusi sa le accepte pretentiile financiare, in conditiile in care dezvoltatorii erau obisnuiti sa vanda la pret dublu, comparativ cu costurile de dezvoltare.
In conditiile in care multi proprietari nu au reusit sa vanda, ritmul de dezvoltare a celorlalte proiecte din portofoliu a fost incetinit.
Ultima tranzactie semnificativa cu un centru comercial de pe piata locala a fost semnata in urma cu mai bine de un an, cand fondul german de investitii DEGI a cumparat pentru circa 140 de milioane de euro centrul comercial Iris Shopping Center din Titan de la dezvoltatorul Avrig 35.
In ceea ce priveste finalizarile de proiecte noi acestea pot fi numarate pe degetele de la o mana - au fost deschise centrele Gr