Un studiu realizat de un institut german arată să absolvenţii de inginerie şi economie visează la salarii de 9.000-12.000 de euro anual, adică de 5-7 de ori mai mari decât salariu minim pe economie. Sursa: ReutersSursa: AP Photo
1 /.
Absolvenţii de inginerie şi administrarea afacerilor din România nu au pretenţii mari la salarii spre deosebire de studenţii altor ţări europene, foarte puţini sunt dispuşi să călătorească în interes de serviciu şi chiar mai puţini vor să plece din ţară după terminarea studiilor. Între companiile de top spre care tinerii români se orientează se numără cele cu tradiţie, gen Microsoft şi Google pentru viitorii ingineri, sau ING Group şi BMW pentru economişti.
Unul dintre motivele orientării către acestea este, conform specialiştilor, şi faptul că, fiind o perioadă de criză, aceste companii „vechi” oferă siguranţa locului de muncă.
Asta indică rezultatele Barometrului absolvenţilor 2009, realizat de Institutul trendence din Berlin Germania, ce-i drept, înainte ca criza economic să lovească din plin. Sondajul, la care România a participat pentru prima dată în acest an, e prezentat în exclusivitate de „Evenimentul zilei”. La sondaj au mai şi participat ţări precum Belgia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Danemarca sau Elveţia.
Visează la fel ca polonezii şi ungurii
Absolvenţii nu se sfiesc să-şi dorească un salariu brut mare pentru România, dar destul de mic faţă de visele „salariale” pe care le au absolvenţii universităţilor din afară. Astfel, un inginer visează la un salariu brut de peste 12.000 de euro pe an, iar un economist – la puţin peste 9.000 de euro pe an.
Veniturile visate de români sunt similare cu ale studenţilor din Slovacia, Polonia, Republica Cehă sau Ungaria, dar sunt de trei sau chiar de cinci ori mai mici decât cele dorite de „omol