Dupa ce a investit 12 milioane de euro in renovarea a doua unitati hoteliere de pe litoral, turismul ajungand astfel la 15% din portofoliul SIF Transilvania (SIF 3), Mihail Fercala, presedintele socitetatii de investitii, este de parere ca dezvoltarea turismului autohton este una haotica, cauzata in mare parte de lipsa unei legi a turismului.
In opinia acestuia, Ministerul Turismului ar trebui sa reglementeze absolut totul, pana la absurd, dupa modelul unor tari ca Germania, Elvetia sau Austria.
“Dezvoltarea turismului romanesc postdecembrist a fost una haotica, fiecare a facut turism “dupa ureche”. Cred ca principala misiune a Ministerului Tursimului ar trebui sa fie conceperea si promulgarea unei legi a turismului care sa reglementeze sectorul pana la absurd, de la vanzatorii ambulanti, pana la administratia plajelor sau de la cat de tare poate fi muzica in discoteci, pana la locurile de parcare”, a declarat presedintele SIF Transilvania.
Solutia cu care vine oficialul SIF 3 pentru a avea o lege a turismului fara cusur este una inedita, dar care ar simplifica mult munca autoritatilor din Ministerul Turismului. “Daca nu suntem in stare ca facem o lege a turismului, si pana acum am dovedit ca nu suntem, putem lua legea germana, elvetiana sau austriaca, o traducem si avem o reglementare perfecta”, mai spune Fercala.
Principala cauza a dezvoltarii haotice pe care a avut-o turismul autohton este lipsa de coeziune. “Nu in spatele fiecarui hotel, ci in culisele fiecarei cladiri de orice fel de pe litoral, se afla cate o societate comerciala care se dezvolta dupa propria strategie. Acesta este si motivul pentru care mari tour-operatori precum TUI sau Neckermann au ocolit Romania si au ales sa mearga in Bulgaria sau Grecia”, a adaugat Fercala.
Reprezentanul SIF 3 mai afirma ca este necesara si o noua abordare a turismului de masa. „Ne-am obis