Piata fondurilor de pensii private obligatorii trece printr-un puternic proces de concentrare, de la 18 fonduri cate erau in ianuarie 2009 la un numar de doar 9 pana la sfarsitul anului, dupa preluarile facute de BCR si Eureko, insa varful ierarhiei nu se va modifica, spune Anne-Marie Mancas, directorul de investitii al Generali Fond de Pensii, al treilea mare jucator pe aceasta piata.
"Faptul ca fondurile mici se retrag nu este o mare surpriza, pentru ca este greu sa rezisti daca nu ai o masa critica. Iar anul acesta este unul dificil, an de criza cumulat cu un an electoral. Va fi foarte interesant. Este foarte greu sa faci o strategie pe sase luni, iar in momentul de fata speranta de revenire a pietelor se lasa asteptata."
Mancas nu considera ca absorbtia fondurilor mai mici de catre cele mari reprezinta un "pericol" de a pierde locul trei in piata. "Primele trei pozitii sunt destul de clare. Chiar si in urma fuziunilor, cota de piata a Generali ramane mai mare decat a urmatorilor jucatori din piata", spune Mancas.
Generali Fond de Pensii, care are singurul fond de pensii cu grad ridicat de risc, are o cota de piata de de 7,9% dupa valoarea activelor nete si de 9,5% dupa numarul de participanti, la finele lunii iunie (pe pilonul II). La sfarsitul lunii iunie, fondul avea un randament de 14,67%, putin peste media pietei de 14,42% si semnificativ peste rata inflatiei de 7%.
Cu un portofoliu de aproape 30 de milioane de euro in gestiune, Mancas spune ca nu este usor sa faci o realocare a activelor detinute; la asemenea sume practic fiecare miscare a investitorilor de portofoliu se simte pe Bursa. "Noi ne-am stabilit sa nu tranzactionam mai mult de 10% pe zi din volumul total de tranzactionare la Bursa", spune Mancas, care a lucrat anterior la BCR si la Omniasig Pensii, avand o experienta investitionala de 12 ani.
O pondere de