Angajatorii care vor sa obtina fonduri europene nerambursabile sunt nevoiti sa apeleze la consultanti sau sa incheie parteneriate transnationale pentru ca nu pot sa completeze singuri cererile de finantare si nici nu au timp sau angajati care sa se ocupe de scrierea si implementarea proiectelor.
"Extrem de multe proiecte au fost respinse pentru ca nu s-au respectat cerintele din punct de vedere administrativ. Firmele care acceseaza pentru prima data fondurile europene nu prea au alternativa, trebuie sa apeleze la consultanti; putine companii si-au angajat persoane care sa se ocupe de fondurile europene", a precizat Ion Georgescu, trainer in cadrul Institutului Roman de Training.
Firmele care vor sa acceseze fonduri europene au trei optiuni: fie apeleaza la consultanti, fie isi iau parteneri cu experienta (nationali sau transnationali), fie angajeaza in echipa de management a proiectului o persoana care a mai fost implicata in proiecte de acest tip. "Am apelat la consultanti pentru redactarea proiectului, intrucat procedeul este foarte riguros si necesita multe cunostinte", sustine Anca Ologu, sef serviciu personal si salarizare in cadrul retailerului Cora, care a obtinut o finantare de aproximativ 200.000 de euro din fondurile Phare pentru formarea profesionala a 90 de angajati. Pentru a obtine fonduri nerambursabile, compania a mai apelat si la un parteneriat cu furnizorul de formare profesionala in domeniul comercial Cefora Corp. Autoritatile sustin ca un plus la punctajul obtinut la evaluare il aduce si experienta solicitantului sau a partenerului in accesarea fondurilor europene, pentru ca ofera credibilitate proiectului.
Si Institutul Bancar Roman (IBR), care a depus anul trecut un proiect de tip grant in valoare de 144.000 euro, a apelat la consultanti si la un parteneriat transnational pentru a obtine bani europeni pentru r