"Comisia consideră că expunerile interbancare nu sunt lipsite de risc şi ar trebui gestionate cu prudenţă. Comisia propune limitarea tuturor expunerilor interbancare la 25% din fondurile proprii sau un prag alternativ de 150 milioane euro, ţinându-se cont de cel mai ridicat dintre cele două nivele", se arată într-o propunere de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului.Astfel, experţii CE arată că expunerile interbancare prezintă un risc însemnat, întrucât băncile,
"Comisia consideră că expunerile interbancare nu sunt lipsite de risc şi ar trebui gestionate cu prudenţă. Comisia propune limitarea tuturor expunerilor interbancare la 25% din fondurile proprii sau un prag alternativ de 150 milioane euro, ţinându-se cont de cel mai ridicat dintre cele două nivele", se arată într-o propunere de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului.
Astfel, experţii CE arată că expunerile interbancare prezintă un risc însemnat, întrucât băncile, deşi reglementate, pot da faliment.
"Prăbuşirea unei instituţii poate determina căderea altora, cu posibilitatea declanşării unei crize sistemice. Din acest motiv, expunerile interbancare mari necesită o gestionare extrem de prudentă. Întrucât o pierdere în urma unei expuneri faţă de o instituţie poate fi la fel de gravă ca o pierdere generată de orice altă expunere, Comisia a ajuns la concluzia că actualul regim, bazat pe un amestec complex de ponderări şi diferenţieri la scadenţă, nu este suficient de prudent", potrivit propunerii emise de Executivul UE.
După ce a reflectat asupra rezultatelor analizelor costurilor şi beneficiilor mai multor abordări de reglementare disponibile, Comisia a ajuns la concluzia că expunerile interbancare trebuie să fie tratate ca orice alte expuneri, indiferent de scadenţă.
Reglementările actuale lasă la discreţia autorităţilor naţi