Starea de sănătate a românilor se deteriorează pe măsură ce avansează criza economică. Depresia este una dintre cele mai costisitoare afecţiuni, ocupând locul al şaselea, în termeni de povară economică. Pentru Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, Ministerul Sănătăţii a cheltuit peste 300 milioane euro, fără să se întâmple nimic până acum. Programul avea ca principal obiectiv evaluarea factorilor de risc, mai exact a bolilor la care popu
Starea de sănătate a românilor se deteriorează pe măsură ce avansează criza economică. Depresia este una dintre cele mai costisitoare afecţiuni, ocupând locul al şaselea, în termeni de povară economică.
Pentru Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, Ministerul Sănătăţii a cheltuit peste 300 milioane euro, fără să se întâmple nimic până acum. Programul avea ca principal obiectiv evaluarea factorilor de risc, mai exact a bolilor la care populaţia este cel mai expusă, şi urma, potrivit declaraţiilor fostului ministru care l-a păstorit, Eugen Nicolăescu, să se extindă pe cinci ani, în funcţie de rezultatele obţinute.
Actualul ministru al sănătăţii, deşi a promis, prin purtătorii de cuvânt, că va face publice, la jumătatea lunii iunie, datele colectate pe baza analizelor efectuate de populaţie, ţine şi acum în sertar „buletinele medicale“. Potrivit informaţiilor care s-au mai strecurat pe uşa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, peste 3.600.000 de români prezintă riscul îmbolnăvirii de diabet, aproape 850.000 de persoane prezintă risc cardiovascular, sute de mii de persoane sunt supuse riscurilor de osteoporoză, accidentelor vasculare cerebrale şi cancerului colorectal.
Directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală (CNSM), dr. Ileana Botezat-Antonescu, este de părere că ar trebui să se abordeze această evaluare a stării de sănătate în contextul actua