Radu Călin Cristea contracarează acuzaţiile de management defectuos ce i s-au adus din interiorul instituţiei bucureştene. Fostul director al Muzeului Naţional al Literaturii Române nominalizează persoanele incompetente din instituţia pe care a condus-o până la 1 iulie 2009.Pe lista neagră se regăsesc Sande Vârjoghe, şeful departamentului Proiecte, Ofelia Creţia, şefa departamentului Expoziţii şi colegul acesteia, Ioan Cristescu. Radu Călin Cristea scoate la lumină şi o serie de nereguli din muzeul bucureştean. Domnule Radu Călin Cristea, cum vă explicaţi că unul dintre cele mai importante muzee ale Capitalei, situat chiar în centrul Bucureştiului are, în medie, doar şapte vizitatori plătitori pe zi?
Această cifră limitează de o manieră contabilicească interesul pentru Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), enumerând strict numărul persoanelor cărora li se rup bilete la intrare. Din punctul meu de vedere, a fi vizitator înseamnă altceva: adică o persoană care participă la o manifestare a MNLR, e găzduită de muzeu, deci devine vizitatorul acestuia. Conform bilanţului pe ianuarie-iunie 2009, au fost 1.130 de vizitatori plătitori.
La „Noaptea Muzeelor” am fost vizitaţi gratuit de peste 4.000 de oameni. Circa 1.200 de persoane au participat la evenimente gratuite ale MNLR – „Rotonde”, cenacluri, expoziţii temporare, lansări de carte, seri de muzică şi poezie, întâlniri cu cititorii etc. Din acest calcul rezultă o medie de 44 de vizitatori pe zi.
Muzeul este într-o stare de ponoseală, zugrăveala nu este proaspătă, faţada nu este deloc îmbietoare.
Imobilul este câştigat în instanţă, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, de proprietarul de drept. Ceea ce înseamnă că putem fi evacuaţi oricând şi nu avem voie să facem reparaţii capitale.
Ce aţi găsit la muzeu când aţi preluat conducerea?