Dorel Ciolacu, din Dăbuleni, s-a aventurat în urmă cu patru ani într-o afacere cu melci. Puţini credeau că o să reuşească. Ideea de a creşte melci i-a venit din disperare. “În 2005 am intrat în şomaj. Nu mai dormeam noaptea. Mă zvârcoleam, pentru că trebuia să ţin doi copii în facultate. Mă zbăteam ca un leu în cuşcă”, ne explică Dorel Ciolacu, de 54 de ani, cauzele care l-au împins către această îndeletnicire. După ce a citit pe internet mai multe informaţii despre persoane de succes care trăiesc destul de bine din comerţul cu melci, Dorel Ciolacu şi-a propus să rişte, la rândul său. Aşa că şi-a îndemnat fiul să afle cât mai multe date despre oameni care au izbândit în acest mod. După care şi-a luat autorizaţiile de care avea nevoie. Traseul însă nu a fost deloc uşor.
Italienii vor mânca melci din Dăbuleni
“M-am interest şi am auzit că mai era un ins în Gorj, la Turcitu, care avea aceeaşi ocupaţie. Tot Ciolacu îl chema. El m-a mai ajutat. Pe urmă a trebuit să trimit în Italia o probă de sol, iar în două săptămâni am primit rezultatul, că pământul este bun de crescut melci. Din Franţa mi-au fost trimise plase, seminţe, de care aveam nevoie”, ne dezvăluie olteanul câteva dintre secretele prin care şi-a dezvoltat întreprinderea. A investit o sută de mii în achiziţia acestor materiale, pentru că a cumpărat, la bucată, zeci de mii de melci, ca să-i înmulţească. Nu regretă. Speră ca în toamnă, după ce o să-i comercializeze italienilor, să scoată un profit de 15 mii de euro. “Trebuie să vând cam trei tone. Pare mult, dar nici prin gând nu vă trece cât chin este să ai grijă de aceşti melci, Helix Asperse. Trebuie udaţi în fiecare după-amiază, hrăniţi cu suplimente alimentare şi păziţi de atacatori”, ne mai spune Dorel Ciolac. Deşi nu vrea să intre în detalii, nu ezită să ne vorbească despre cum îşi îngrijeşte melcii. În spaţiile unde aceştia tr