Asigurarea obligatorie a locuinţelor păstrează multe neclarităţi, deşi primii paşi pentru aplicare au fost făcuţi. Câţiva asigurători au pus bazele companiei (PAID), care va emite poliţele. Aurel Badeadirector executiv, Allianz Țiriac Se pot acoperi riscurile preluate cu preţurile stabilite pentru poliţele obligatorii (10 euro la o sumă asigurată de 10.000 de euro şi 20 euro la o sumă asigurată de 20.000 de euro)? Calculele actuariale arată că, tehnic, a
Asigurarea obligatorie a locuinţelor păstrează multe neclarităţi, deşi primii paşi pentru aplicare au fost făcuţi. Câţiva asigurători au pus bazele companiei (PAID), care va emite poliţele.
Aurel Badea
director executiv, Allianz Țiriac
Se pot acoperi riscurile preluate cu preţurile stabilite pentru poliţele obligatorii (10 euro la o sumă asigurată de 10.000 de euro şi 20 euro la o sumă asigurată de 20.000 de euro)?
Calculele actuariale arată că, tehnic, aceste valori nu sunt suficiente nici măcar în situaţia ideală în care gradul de cuprindere în asigurare ar fi apropiat de 100%. Tocmai din această cauză, asigurătorii, prin vocea asociaţiei profesionale UNSAR, au propus corectarea măcar parţială a deficienţei Legii, prin introducerea unei franşize obligatorii de 10%.
Ce grad de cuprindere ar putea avea asigurarea obligatorie a locuinţelor la un an de la lansare? Ce tipuri de locuinţe riscă să rămână neasigurate?
Este dificil de făcut o estimare în condiţiile în care nu există informaţii care să evidenţieze opinia publicului în legătură cu introducerea acestei obligativităţi, iar un rol foarte important în procesul de contractare va reveni instituţiilor administrative locale. (...) Nu cred că trebuie să ne aşteptăm ca, în primul an, să avem un grad de cuprindere mai mare de 30%-40%.
Consideraţi că va fi implementată această obligativitate a asigurării începând cu 2010