Porcii sunt expuşi unui risc tot mai mare de a contacta noua gripă H1N1 - denumită şi gripa porcină -, iar cei care i-ar putea îmbolnăvii sunt chiar oamenii, arată un studiu al cercetătorilor germani, citat de Reuters.
Răspândirea pe scară largă a virusului de la oameni la porci ar putea amesteca şi mai tare tulpinile acestuia, producând schimbări imprevizibile în modul în care se manifestă maladia.
Deja există o serie de cazuri în care se presupune că virusul a fost transmis de la om la porc, iar studiul cercetătorilor germani confirmă că gripa H1N1 este transmisibilă la porci şi se poate răspândi rapid.
Thomas Vahlenkamp şi câţiva colegi de la Institutul Friedrich Loeffler, centrul naţional de cercetare asupra animalelor din Germania, au infectat cinci porci cu virusul gripei porcine. Patru zile mai târziu, alţi trei porci aveau boala, iar toţi ceilalţi prezentau semne de îmbolnăvire.
"Odată cu creşterea numărului de cazuri la oameni, transmiterea acestui virus la porci devine tot mai probabilă", a declarat Vahlenkamp. "Prevenirea transmiterii gripei porcine de la om la porc ar trebui să fie prioritară, pentru a evita implicarea porcilor în pandemie", a adăugat cercetătorul german.
Vestea bună în cadrul studiului este că, deşi printre porci la răspâdit rapid, gripa porcină nu s-a transmis şi la cinci găini care erau ţinute în acelaţi loc.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat luna trecută starea de pandemie la nivel mondial, după răspândirea accentuată a gripei porcine. Peste 400 de oameni au murit până în prezent după ce au fost infectaţi. (V.M.)
Porcii sunt expuşi unui risc tot mai mare de a contacta noua gripă H1N1 - denumită şi gripa porcină -, iar cei care i-ar putea îmbolnăvii sunt chiar oamenii, arată un studiu al cercetătorilor germani, citat de Reuters. @N_P