Creşteri salariale semnificative, bonusuri, prime şi metode de recompensare care mai de care mai variate. Cam aşa se creiona piaţa forţei de muncă în rândul tinerilor cu studii superioare până în 2008. „Odată cu instalarea crizei, de la începutul lui 2009, salariile au scăzut - estimarea noastră este de 5%-6% pe medie până la sfârşitul anului - şi, ceea ce este mai grav, a scăzut numărul de posturi active din piaţă. Tendinţa de creştere violentă din anumite
Creşteri salariale semnificative, bonusuri, prime şi metode de recompensare care mai de care mai variate. Cam aşa se creiona piaţa forţei de muncă în rândul tinerilor cu studii superioare până în 2008.
„Odată cu instalarea crizei, de la începutul lui 2009, salariile au scăzut - estimarea noastră este de 5%-6% pe medie până la sfârşitul anului - şi, ceea ce este mai grav, a scăzut numărul de posturi active din piaţă. Tendinţa de creştere violentă din anumite sectoare deficitare în forţa de muncă de până anul trecut rămâne, dar se diminuează mult, ajungând la creştere care abia mai acoperă inflaţia”, a declarat pentru capital.ro Mădălina Popescu, general manager al firmei de resurse umane Pluri Consultants.
„Ceea ce remarcăm în ultimii ani este caracterul mai structurat al evoluţiei salariale în piaţă. Pe de altă parte, aşteptările angajaţilor au evoluat în acelaşi sens al maturizării înţelegerii asupra conceptului de compensaţii şi beneficii, în locul unicului criteriu relevant – salariul”, explică Monica Micu, manager Training şi Dezvoltarea Carierei în cadrul companiei Lafarge, lider mondial în domeniul materialelor de construcţii.
„În cazul Dacia, în anul 2009, nu a fost negociată o creştere salarială, ci doar o ajustare a salariilor în funcţie de indicele inflaţiei, astfel încât puterea de cumparare a angajaţilor să nu fie erodată în comparaţie cu anul precedent”, susţin, la rândul lo