Dacă acum un an-doi, când comerţul cu electronice şi electrocasnice era pe val, Dan Ostahie refuza ofertele pe care le primea pentru preluarea Altex, astăzi este dispus să vândă, însă nu mai are cui. Sursa: Sorin Antonescu
„Dacă acum câţiva ani vânzarea era o chestiune care ţinea de preţ, astăzi este o chestiune care ţine de oportunitate, de necesitate. Cu alte cuvinte, dacă voi putea atrage capital, o voi face”, a declarat omul de afaceri, pentru ediţia din această săptămână a revistei „Capital”.
El nu a făcut referire la preţul pe care doreşte să-l obţină. „Astăzi nu mai este important nici preţul, nici dacă pachetul pus în discuţie este minoritar sau majoritar. Important este să fii capabil să atragi banii necesari pentru a traversa o perioadă de criză, care poate fi mai lungă sau mai scurtă”, a precizat Ostahie.
Conform calculelor unor reprezentanţi ai pieţei fuziunilor şi achiziţiilor, bazate pe rezultatele Altex de anul trecut, când a avut afaceri de 344 de milioane de euro, compania ar valora circa 25 de milioane de euro. Însă în condiţiile în care vânzările de produse electrice şi electronice s-au prăbuşit cu peste 50%, Ostahie ar putea să ceară 50 de milioane de euro, însă suma finală a tranzacţiei ar putea fi mult mai mică, spun aceştia.
Încă doi-trei ani de vânzări proaste
În privinţa impactului crizei asupra comerţului cu produse electro-IT, Dan Ostahie este de părere că punctul minim a fost atins în luna iunie, iar „în următorii doi-trei ani vom avea o linie relativ dreaptă, vom merge pe fundul apei”. Însă atunci când economia îşi va reveni după criză, retailul de produse IT, electronice şi electrocasnice vor fi primele care vor resimţi creşterea, adaugă el.
Pentru a susţine mai bine Altex, Ostahie a pregătit fuziunea cu Cometex, compania de real estate din cadrul grupului pe c