Munca la negru a scăzut doar în cifre absolute. În realitate, economia subterană a antrenat un număr tot mai mare de persoane. Românii deţin în UE recordul veniturilor nedeclarate. Una din douăzeci de persoane din UE 27 a lucrat la negru în ultimele 12 luni. În România, doar 4% din populaţie este cantonată în economia subterană, potrivit unui recent studiu al Comisiei Europene. Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare Ştiintifică în Domeniul Muncii şi Protecţie
Munca la negru a scăzut doar în cifre absolute. În realitate, economia subterană a antrenat un număr tot mai mare de persoane. Românii deţin în UE recordul veniturilor nedeclarate.
Una din douăzeci de persoane din UE 27 a lucrat la negru în ultimele 12 luni. În România, doar 4% din populaţie este cantonată în economia subterană, potrivit unui recent studiu al Comisiei Europene. Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare Ştiintifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS) afirmă că munca nedeclarată, ca pondere în PIB, a înregistrat un declin constant în ultimii doisprezece ani.
„Dacă ne uităm la PIB, care a crescut accelerat din 2000 încoace, rezultă însă că munca nedeclarată nu a scăzut, în cifre absolute. Dimpotrivă, este mai mare acum, pentru că şi PIB-ul este mult mai mare“, explică secretarul ştiinţific al institutului, Cătălin Ghinăraru. Dimensiunea reală a muncii nedeclarate se poate aprecia şi pe baza numărului mediu de ore prestate anual de o persoană: 266. Veniturile înregistrate în studiul Eurobarometer bat toate recordurile. Media anuală a câştigurilor obţinute la negru de un român este 1.234 euro, sumă de şase ori mai mare decât cea obţinută de bulgari, spre exemplu.
Calcule nerealiste
Oricum, calculele se dovedesc a fi derizorii. Directorul general adjunct al Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) din cadrul Academiei Rom