Revista Forbes România dă startul, începând de astăzi, unui nou proiect editorial. Idei şi sfaturi pentru ca bătrâneţea ta să nu depindă de pensia de la stat. Suplimentul Forbes – „Pensia de cinci stele“- te ajută să-ţi pregăteşti retragerea din activitatea profesională. Gândeşte-ţi altfel pensia! Fă-ţi din timp planuri clare de investiţii şi nu te baza pe sistemul de stat! Indiferent dacă te gândeşti sau nu la vârsta pensionării, trebuie să conştientizezi pe deplin că TU deţii întregul control al strategiei tale de pensionare.
Ghidul pensionării lansat, astăzi, de revista „Forbes România“, îţi dă câteva exemple de strategii care să-ţi asigure resurse financiare suplimentare la vârsta a treia. Dar te învaţă şi cum să-ţi investeşti timpul pentru a te menţine în formă. În plus, aduce în prim-plan oameni care, la vârsta pensiei, sunt mai activi ca niciodată.
INVESTEŞTE DE TÂNĂR
Niciodată nu este prea devreme să pui la cale o strategie investiţională. De exemplu, la 39 de ani, Florentina Rambaş, director de comunicare internă la JTI România, a pus deja în practică propriul plan de plasare a banilor. La îndemnul unui consultant financiar, investeşte într-o asigurare de studii pentru fiul ei, Tudor, acum în vârstă de şase ani.
În acelaşi timp, a încheiat, pentru ea şi pentru soţul ei, câte o asigurare de viaţă cu o componentă investiţională (unit-linked). Şi-a diversificat portofoliul şi a mizat şi pentru pensia privată, dar şi pentru cea facultativă. O contribuţie lunară de 80 de euro la Pilonul II i-ar putea aduce, după 20 de ani, o pensie lunară de cel mult 400 de euro, în timp ce, în cazul pensiei facultative, o contribuţie lunară de 200 de euro/lună ar putea echivala, într-un scenariu optimist, cu o pensie de aproximativ 750 de euro/lună.
Bursă şi imobiliare
Nici depozitele bancare