Viaţa ei consta într-un lung şir de vizite la medic, timp petrecut mai mult prin spitale şi nesiguranţa cu care se gândea la "mâine". Sursa: Ovidiu Dumitru Matiu
La cei 16 ani ai săi, Hannah Clark - prima persoană din Marea Britanie căriea i-a fost donată o inimă, pentru ca, ulterior, acesta să revină la propriul cord - încearcă acum să redescopere farmecul adolescenţei.
Născută cu o afecţiune cardiacă foarte rară, cardiomiopatie, care i-ar fi putut aduce moartea foarte uşor, lui Hannah i-a fost grefată, la doi ani, inima de la o fetiţă de cinci luni.
Două inimi, într-un singur piept
Astfel, timp de 10 ani şi jumătate, ea a avut două inimi sau, aşa cum numeau doctorii fenomenul, a avut "piggybacking" (transplant cardiac heterotopic). Prin urmare, fetiţa a reuşit să supravieţuiască, până la un punct, numai datorită inimii donate, timp în care propriul său cord s-a aflat într-un lung repaos.
Complicaţiile cu inima de împrumut au început să apară când Hannah a făcut 12 ani şi medicii au fost rezervaţi cu privire la şansele ei de supravieţuire. Medicamentele imunosupresoare i-au dezvoltat o formă de cancer şi organul împrumutat a refuzat să o mai ajute. Doctorii au considerat, atunci, că singura şansă de supravieţuire a fetei era să îi îndepărteze inima străină, chiar dacă erau conştienţi că îi riscă viaţa.
Inexplicabil
Salvarea i-a venit de la propriul cord, care s-a recuperat în mod miraculos. Acum, după trei ani şi jumătate, Hannah reprezintă o poveste de succes în istoria medicinei, are un serviciu cu jumătate de normă la un adăpost pentru animale şi se pregăteşte pentru o vacanţă cu familia la mare.
În prima conferinţă de presă la care a participat ieri, alături de renumitul cardiolog Magdi Yacoub, Hannah a spus că nu poate răspunde cât de mult preţuieşte viaţa şi că