Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a anunţat că pentru retragerea militarilor români şi a tehniciii din Irak până la 31 iulie vor fi cheltuiţi aproximativ 7,5 milioane de lei , bani proveniţi din bugetul alocat participării cu trupe la misiuni externe în anul 2009. " În ceea ce priveşte costurile retragerii militarilor români şi tehnicii din Irak, acestea sunt estimate la 7,5 milioane de lei. Fondurile rămase în buget după rectificarea bugetară din luna aprilie 2009, la subcapitolul bugetar 60.01.03 "Ajutor militar extern (participare cu trupe la misiuni externe), asigură plata cheltuielilor aferente retragerii trupelor din Irak ", se arată în raspunsul ministrului Stănişoară, la o interpelare adresată de vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru.
Potrivit bugetului MApN pe anul 2009, la capitolul "Ajutor militar extern" era prevăzută suma de 391.552 mii de lei.
Misiunea repatrierii din Irak este planificată şi coordonată de Comandamentul 2 Operaţional, sub îndrumarea militarilor americani. De altfel, o parte dintre militarii români au fost transportaţi deja în Kuweit, cu două aeronave C17 ale SUA de unde au fost îmbarcaţi tot într-o aeronavă americană până la Timişoara. Tehnica de luptă urmează să fie transportată pe trailere până în Kuweit, de unde va fi preluată de feribotul "Albatros" al Forţelor Navale Române şi adusă în ţară. O parte dintre echipamentele excedentare au început să fie trimise în România încă din luna mai.
România este prezentă cu trupe în Irak din anul 2003, iar în prezent sunt detaşaşi 345 de militari. Misiunilor desfăşurate de militarii români sunt axate în principal pe sprijinul umanitar şi instruirea forţelor armate irakiene. Conform memorandumului existent între guvernele de la Bucureşti şi Bagdad, mandatul militarilor români expiră la data de 31 iulie.