Euro a reusit ieri sa se aseze deasupra pragului de 4,22 lei, pe fondul unei cereri mai mari de valuta din partea jucatorilor straini, dupa ce pe parcursul saptamanii trecute cotatiile oscilasera intr-o banda foarte ingusta, in jurul nivelului de 4,21 lei pentru un euro.
BNR a calculat ieri un curs de 4,2243 lei pentru un euro, cu 1,05 bani peste nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,43 bani, coborand la 3,0291 lei. Dealerii suspecteaza din nou ca BNR intervine discret pe piata, opunandu-se de fiecare data cand euro ameninta sa intre pe o panta ascendenta.
"Cred ca BNR continua sa intervina pe piata. De fiecare data cand la deschiderea pietei monedele din regiune par sa intre pe o tendinta de depreciere, pe plan local apar interese de vanzare de valuta", a comentat un dealer. In aceste conditii si asteptarile pentru cresterea cursului, cel putin pe termen scurt, sunt moderate. In schimb, analistii vad posibile presiuni mai mari de depreciere a leului in toamna, pe masura ce BNR va ieftini costul finantarilor in lei.
"Perspectivele economiei nu sunt pozitive, cu posibilitatea de a continua sa se inrautateasca, Guvernul pare sa aiba probleme serioase in a tine sub control deficitul bugetar, in timp ce relaxarea politicii monetare nu este de ajutor pentru o moneda aflata sub presiune", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Romania. Astfel, ea se asteapta ca euro sa urce la un nou varf istoric de 4,35 lei in septembrie, dupa ce va stationa la nivelurile actuale pe perioada verii.
Pe piata valutara interbancara euro a urcat in prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri pana aproape de 4,23 lei, dupa care a urmat o usoara corectie. Astfel, dupa-amiaza dealerii cotau euro la 4,2230/4,2250 lei.
Euro a reusit ieri sa se aseze deasupra pragului de 4,22 lei, pe fondul unei cereri mai mari de valuta din partea jucatorilor str