» Parlamentul European isi incepe astazi noul mandat de 5 ani. Cei 736 de eurodeputati isi incep misiunea incercand sa contrabalanseze rolul dominant
al Consiliului European.
Spre deosebire de precedentele legislaturi, cand alegerea sefului Comisiei Europene nu intampina dificultati, eurodeputatii nu-l vor reconfirma pe actualul presedinte al CE, Jose Manuel Barroso, la un nou mandat. Cel putin, nu la fel de repede pe cat si-ar fi dorit Consiliul European (reuniunea sefilor de stat si de guvern, principalul organism de decizie al UE si garant al suveranitatii statelor membre). Presedintii grupurilor politice au preferat sa amane votul pana in septembrie. Socialistii si liberalii insista chiar asupra prezentarii de catre Jose Manuel Barroso, singurul candidat, a unui program politic detaliat si convingator. Astfel, majoritatea parlamentarilor incearca sa inlature stampila euroscepticilor, care spun ca PE este o simpla camera de inregistrare a propunerilor CE si ale Consiliului celor 27.
Analistii observa ca, prin aceasta situatie, parlamentarii isi asuma rolul de reprezentant cu drept de veto al cetatenilor europeni care i-au ales, lucru prefigurat de Tratatul de la Lisabona, dar care nu este inca in vigoare, ci ar urma sa intre la inceputul anului viitor. "Este bine ca Barroso sa fie contestat si fortat sa prezinte un program politic, dar contestarea sa fara alternativa nu are acelasi impact", a afirmat insa analistul de la Centrul pentru studii politice europene Julia de Clerck-Sachsse. Este limpede insa ca, neexistand un traseu limpede in cazul in care propunerea Consiliului European ar fi respinsa, amanarea nu este decat un instrument de negociere si un mod de a castiga timp. Inclusiv socialistii romani asteapta in schimbul sustinerii lui Jose Manuel Barroso implicarea acestuia in masuri sociale.
"Asteptam un program