La Plenara din iulie 1989, Nicolae Ceauşescu se folosea de un proverb pentru a declara imposibilitatea întoarcerii României la capitalism. Câteva luni mai târziu, studenţii bucureşteni agăţau mere în plopii de pe malul Dâmboviţei, anunţând c-a venit momentul despărţirii de comunism. Citeşte şi:
Casa Poporului a înmormântat monumente şi destine
Casa Poporului nu este acasă
România lui Ceauşescu, înţepenită în proiect
Ceauşescu, strania excepţie din Europa de Est
În urmă cu 20 de ani, la 13 iulie 1989, în Sala Palatului din Bucureşti se desfăşurau lucrările Plenarei Consiliului Naţional al Oamenilor Muncii.
În acea zi, Nicolae Ceauşescu a ţinut un discurs mai puţin obişnuit, condimentat cu o replică ironică şi glumeaţă la adresa celor care presau România să urmeze calea reformelor, după modelul celorlalte state din Europa de Est.
Tabloul general era îngrijorător: comunismul se prăbuşea, liderii socialişti predau paşnic puterea. Cu numai câteva zile înainte, Ceauşescu se convinsese că nu mai avea niciun aliat în Europa, nici măcar printre foştii săi camarazi.
Mihail Gorbaciov tocmai ţinuse un discurs la reuniunea statelor membre ale Pactului de la Varşovia, desfăşurată la Bucureşti între 6 şi 8 iulie, discurs în care vorbise despre apropierea de Occident şi economia de piaţă.
„Acelor cercuri şi domni“
Discursul din 13 iulie a fost înţesat cu referiri critice la schimbările din ţările vecine.
„Acelor cercuri şi domni din ţările occidentale care ne îndeamnă să ne întoarcem la vechile forme ale democraţiei burgheze le spunem că am cunoscut această democraţie... Chiar le-aş recomanda adepţilor acestei democraţii - şi le-am propus de cîteva ori - să facem un schimb de experienţă, să treacă şi ei la organizarea fabricilor prin darea acestora