Lucrările Plenarei Consiliului Naţional al Oamenilor Muncii au continuat, în entuziasmul manifestat de întregul nostru popor. Iar toţi cei care considerau că au un cuvânt de spus, de la şefuleţii cei mai mărunţi până la marile căpetenii din vârful structurilor de partid şi de stat, s-au lăudat cu realizările pe anul în curs. Şi, în acelaşi timp, şi-au exprimat adeziunea neabătută faţă de prevederile care jalonau evoluţia României socialiste atât pentru următorul cincinal, cât şi pe viitoarele două decenii.
Muncitorii - intelectuali
Punctul central al celei de-a doua zi a lucrărilor a fost cuvântarea pe care tovarăşul Nicolae Ceauşescu a ţinut-o de la înalta tribună a Plenarei. Atunci, preşedintele ţării s-a referit la o problemă deosebit de importantă: dezvoltarea şi modernizarea învăţământului. Concret, Nicolae Ceauşescu dorea formarea, pentru viitor, a unei clase de "muncitori intelectuali".
"Trebuie să dezvoltăm şi să perfecţionăm învăţământul pe baza celor mai noi cunoştiinţe, să înarmăm tineretul nostru din toate domeniile de la şcoala primară, dacă se poate spune aşa, până la Universitate, la Politehnică, cu cele mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii. Trebuie să avem muncitori cu o înaltă calificare şi, începând cu anul viitor, întregul tineret va urma şcoala de 12 ani. Vom crea astfel o clasă muncitoare cu un înalt nivel de cultură generală şi tehnică, o clasă muncitoare de intelectuali constructori ai socialismului. Să creăm specialişti în toate domeniile - ingineri, matematicieni, fizicieni chimişti, agronomi, medici cu înalte cunoştiinţe, în stare să aplice în viaţa de zi cu zi tot ceea ce a cucerit ştiinţa".
Concurs Eminescu
Sub genericul "Eminescu-contemporanul nostru", Biblioteca Municipală "Mihail Sadoveanu" şi Comitetul Municipal al UTC au organizat un concurs la care au participat mii de tineri bu