Peste 200 de infecţii cu virusuri, bacterii şi cu paraziţi pot apărea din cauza mâncării alterate. Copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu boli cronice sunt cei mai afectaţi în urma consumului de alimente păstrate în condiţii improprii. Cea mai frecventă formă a toxiinfecţiilor alimentare este cea cauzată de bacteria Salmonella, care se găseşte în special în carne, lactate şi în ouăle depozitate în condiţii neadecvate. Simptomele, care apar după o perioadă de la opt până la 48 de ore după consumul alimentelor, constau în diaree, dureri de cap şi de burtă, vărsături şi febră.
De aceea, specialiştii recomandă să congelaţi carnea imediat după achiziţionarea ei, în cazul în care nu intenţionaţi să o gătiţi imediat. De asemenea, nu este indicată recongelarea cărnii după ce a fost dezgheţată.
Nici produsele din carne foarte condimentate nu sunt indicate, deoarece este posibil ca excesul de condimente să aibă drept scop mascarea mirosului şi gustului de aliment alterat.
Bacteria care provoacă avort
În brânzeturile moi, în anumite sortimente de carne insuficient preparată termic, în laptele nefiert şi în preparatele care conţin ou sau peşte afumat se găseşte o bacterie numită Listeria, care este extrem de periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate.
Consecinţele ei pot fi naşterea prematură şi, în cazuri grave, pierderea sarcinii. De asemenea, nou-născutul poate fi grav bolnav dacă a fost infectat cu Listeria înainte de naştere. Persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cum sunt cele care suferă de cancer sau de SIDA, dar şi persoanele în vârstă, pot prezenta complicaţii de tipul septicemiei. Bacteria poate fi distrusă prin prepararea alimentelor la temperaturi înalte.
Stafilococul auriu, prezent în sendvişuri
Salatele, sendvişurile, produsele de patiserie preg